Folsom Prison Blues

2017-10-28
Jag och Scott gick på en Escape Tour på Fremantle Prison, som stängdes 1991. En tour som handlade om alla som försökt, som lyckats samt råkat rymma från fängelset. Varje gång någon rymde, vilket var rätt vanligt, sköt de med en kanon för att varna alla invånare att det var tjuvar och banditer på rymmen. Förutom att det var väldigt intressant att höra om hur de på olika sätt lyckats rymma så var Johnny Cash-vibbarna ganska starka. Den mest omtalade av fångarna som lyckats rymma var Moondyne Joe.
 
Moondyne Joe
Stal en häst, fick fängelse, rymde från fängelset och stal samma häst igen. Sen tog han ihjäl den och fick fängelse. Lite senare jobbade han på en farm och ska ha tagit ihjäl en ungtjur, och fick fängelse. Han fortsatte rymma och begå lite brått här och där. Till slut kedjade de fast honom runt halsen i en "escape proof" cell. Då cellen uteslöt nästan all luft och ljus blev hans hälsa ganska kass och han fick börja arbeta med att hugga sten ute på gården. Guvernören av Västra Australien var skitnöjd och tänkte att det skulle vara omöjligt för honom att rymma arbetandes under bevakning, så han sa till Joe "Om du lyckas rymma igen så förlåter vi allt du gjort". Joe byggde en stor hög med sten så att vakten inte kunde se honom, och då och då svingade sin klubba mot fängelsemuren. Joe rymde ur hålet han slagit upp men blev intagen igen efter två år när han stulit vin. Efter lite om och men blev han utsläppt då guvernören faktiskt lovat förlåta honom.
Nu finns det en pub i Fremantle döpt efter Moondyne Joe.
 
Det var en annan fånge som rymde fast av misstag. Han ramlade av muren/taket, gick sedan fram till porten och knackade på. Där ifrågasatte de vad han ville och han fick förklara att han faktiskt var fånge där och behövde komma in igen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Hej!
Fia, 26. Kommer från Hälsingland. Bor i Perth, Australien sedan 2015. Jobbar med design och tryck. Min favoritgrej med att bo här är att bli kallad miss. Min hatgrej är alla jobbiga fåglar. Gillar tatueringar, öl, foto och konserter.

Kontakta mig: hejmissfia@gmail.com