York - Äldsta inlandsstaden

2017-11-18
Idag åkte vi på en dagstur till York, som är den äldsta staden i Västra Australiens inland. Det kan låta töntigt med "Västra Australiens inland", typ som att säga "äldsta byn i Södra Hälsingland". Låter som en väldigt specifik plats. Men staten Västra Australien är så enorm och inte en specifik plats över huvud taget. Du får plats med halva Europa i Västra Australien. Okej vet inte om det är sant, falsk kanske-fakta plockat direkt från min hjärna. Ni kan väl googla om det ska vara petnoga.
 
York är jättemysigt och man känner sig som man är i en cowboyfilm, men utan att försöka låta som en Europa-besserwisser så är jag väl inte lika imponerad som de är över åldern på staden. Här är folk mycket mer stolta över gamla platser, eftersom Australien är så "nytt" jämfört med till exempel Europa. York grundades år 1831. Sigtuna, som ska vara Sveriges äldsta stad grundades runt år 980. Sydney, som grundades 1788, är den äldsta staden i hela Australien. Egentligen vet jag inte om de är så stolta över gamla platser här, hittade på det också.
 
Hur som helst. Nu ska jag sluta ljuga. York är den mysigaste staden/byn jag har besökt i Australien. Kände mig INSPIRERAD. Till vad, vet ej, men jag ville bära hatt och cowboyboots. Min favoritgrej var York Flour Mill. En röd mjölkvarn som nu är ett café där vi käkade lunch. Valde Club Sandwich vilket var ett misstag. Älskade också Town Hall. Kände att jag ville ta min häst med vagn dit och ha fejd med kommunen över de stigande brödpriserna.
 

Polka Dot Vintage Market

2017-11-12
Igår efter vårt lilla drama åkte vi till en stor marknad/loppis som heter Polka Dot Vintage Market som hålls på Claremont Showgrounds. Jag läste faktiskt om denna marknad på Amanda Malms blogg för flera år sedan när jag hade lite drömmar om att åka till Australien.
 
Påminde mig mycket om Brickaloppisen hemma i Hälsingland. Grejer och krimskrams överallt. Provade en pälsjacka som var så snygg, men för det första kostade den $180 (1200kr) och för det andra kan man ju inte bära päls i Australien då det är alldeles för varmt. Pälsen var gjord av rävpäls och på framsidan hängde de små rävfötterna. Kände mig asball i den så ska definitivt införskaffa något liknande i framtiden.
 

Tappade bort våra pass & körkort

2017-11-11
Gjorde nåt alldeles vansinnigt idag och blev av med alla våra pass och körkort.
 
Eftersom jag håller på att ansöka om visum behöver jag få en massa kopior certifierade. Kopiorna är av våra pass, körkort och födelsebevis. Du måste ta en kopia samt få en viss person att skriva under att de här kopiorna är äkta, så att staten vet att du inte ljuger när du skickar in din ansökan. Hur som helst. Scotts födelsebevis, Scotts två pass, Scotts två körkort, mitt pass samt mina två körkort - det vill säga ALLA personbevis vi har, samt kopiorna, hade jag i en mapp. När vi skulle åka och äntligen få dessa kopior certifierade lade jag mappen på bilen. Sen åkte vi. Efter 10-15 minuter sa jag "I don't have the folder. OH MY GOD I DON'T HAVE THE FOLDER".
 
Jag började gråta och Scott blev helt tyst och körde säkerligen 20 km/h för fort hela vägen hem. "It's fine. They will be at home" sa han. Vi kom hem och dem var ju inte där. Kände nu bara avgrundsdjup ångest och var så jävla förbannad på mig själv. Allt jobb jag lagt ner på min ansökan. Tänkte på hur min ansökan skulle bli försenad utan våra dokument. Att jag bara har några veckor på mig innan mitt nuvarande visum går ut. Att vara i ett annat land utan visum och inga som helst bevis på sin identiet. Fy fan säger jag bara. Panikhjärnan dundrade på med kristankarna utan någon som helst krishantering.
 
Vi körde i några minuter och såg sen en massa papper flyga runt på vägen. Vi stannade och GU BEVARE. Hittade alla dokument. Inget var förstört. Sen firade vi med en fläsksmörgås.
 Hej!
Fia, 26. Kommer från Hälsingland. Bor i Perth, Australien sedan 2015. Jobbar med design och tryck. Min favoritgrej med att bo här är att bli kallad miss. Min hatgrej är alla jobbiga fåglar. Gillar tatueringar, öl, foto och konserter.

Kontakta mig: hejmissfia@gmail.com